single-image

650000 Bitcoin Sonsuza dek Kayıp, Mt. Gox Davası Sürüyor

Mt. Gox kabusu 15 Mart 2019’da Japon Mahkemelerinde sona erecek. Borsa sahibi, 33 yaşındaki Fransız Mark Kerpeles, ‘dijital verilere taklit etmek ve milyonlarca dolara (3 milyon dolar) zimmetine geçirmek ile suçlanıyor. Suçlu bulunursa ağır bir şekilde cezalandırılacak ve on yıllık bir ceza verecek. İşte tüm bu kötü hikayenin küçük bir özeti:

2014 Mt. Gox Kapatma
Şubat 2014’te Mt. Gox, bakım sorunları nedeniyle para çekme işlemlerini ve borsada işlem görmeyi durdurmuştu. Bununla birlikte, 28 Şubat 2014 tarihinde, o zamanlar dünyanın en önemli borsa 850000 Bitcoins hacklendiğini iddia ederek iflas başvurusunda bulundu.

Bitcoin pazarı kısa sürede düştü ve yatırımcılar o sırada yaklaşık 425 milyon dolarlık Bitcoin kaybetti. Dava Japon Mahkemesinde gündeme getirildi ve borsa sahibi Mark Karpeles sorumlu tutuldu.

Mart 2014’te, internet sitesinde yayınlanan bir kamuoyu, 200000 Bitcoin’i Mt. Gox Değişimi. Fonlar Japon Otoriteleri tarafından kredi koruması için ‘güven’de’ tutulmuştur.

2015 Davası Bildirilerinde: 650000 Bitcoin Sonsuza dek Kayıp mı?
200.000 Bitcoin’in açığa çıkarılmasından sonra, soruşturmada o sırada KYC ve ALM uyumsuzluğudan dolayı çıkmaza girildi.

Mark Karlepes daha sonra Ağustos 2015’te Japonya’da tutuklandı. Kerpeles’in, takas işleminin neredeyse 3 milyon ABD doları değerindeki zarara uğraması sırasında yıllarca değiş tokuş ettiği iddia ediliyor. Kefaletle serbest bırakılmadan önce Temmuz 2016’ya kadar bir yıl hapis yattı.

Bu 650000 Bitcoin değerine göre çok küçük bir miktar var. Bununla birlikte, suçlu bulunursa, ağır bir şekilde cezalandırılır.

Mizuho Chuo avukatlık bürosunun baş avukatı olan Satoshi Mihira şöyle dedi: “Para birimini çalan bir dış korsan ise, bu bir sorun. Ama paranın bir kısmını bile çaldıysa, zimmet olur ”dedi.

Yatırımcılar Ne Kadar Kaybetti?
Mark Karpeles aleyhindeki işlemler toplam kredi tutarına bazı fonlar ekleyebilir, ancak 650000 Bitcoins’in yasadışı sahibi Mt. Gox hala büyük görünüyor.

Bununla birlikte, yatırımcıları için her şey kaybolmaz. Haziran 2018’de Bitcoin’in fiyatı 6200 dolar iken, Tokyo Bölge Mahkemesi sivil rehabilitasyon olarak bilinen bir kredi geri ödeme programı başlattı. Her biri 170.000 olan Bitcoin ve sert çatal Bitcoin Cash’in yaklaşık 1.2 milyar dolar değerindeki fonuna eski müşterileri ve borçluları geri yatırıldı. Miktar hala soygun sırasında kaybedilen miktarın yaklaşık üç katı.

“Büyük varlıklar… Mt. Gox, ”Japonya’nın Nishimura ve Asahi hukuk bürosunun önde gelen bir avukatı ve ortağı Shin Fukuoka, bir bildiriyle yazdı. “Bu, alacaklıların zaferidir”

Savcıların Kerpeles’e Karşı İddiaları
Aleyhindeki savcılar 10 yıl hapis cezası almış ve alacaklılara kişisel mallarından geri ödeme yapmıştır. Savcıya göre, Mark Karpeles’in fonların temelsiz olduğunu gösterebilecek fazla harcama ve yatırım raporları var.

3D baskı yazılım işinde mübadele ile ilgisi olmayan önemli bir yatırım buldular. Ayrıca, 54.000 $ değerinde bir gölgelik yatak, uzak karısı için denizaşırı yolculuklarda binlerce dolar ve lüks bir hayat sürmek için binlerce dolar harcadı .

Karpeles’in Savunması
Tartışmalı borsanın sahibi, serbest bırakıldığından beri sosyal medyada aktif olmuştur. Her ne kadar dolandırıcılık ile suçlanmış olsa da, yatırımcılar ve ‘Twitterati’ Karpel’leri ağızları ağrıtıyor; Suçsuz bir duruş sürdürmeye devam ediyor.

“Çoğu insan söylediklerime inanmayacak. Sahip olduğum tek çözüm, gerçek suçluları bulmak. ”Dedi.

Bu yazılarımızı da beğenebilirsiniz