single-image

Yeni Başlayanlar İçin Akıllı Sözleşmeler

Akıllı sözleşme, bir sözleşmenin işlemini veya yürütülmesini dikkatlice teşvik etmek, onaylamak veya sürdürmek için planlanan bilgisayarlı bir sözleşmedir. Akıllı sözleşmeler, üçüncü taraflar olmadan güvenilir işlemlerin yapılmasına izin verir. Bu işlemler izlenebilir ve geri alınamaz. Akıllı sözleşmeler ilk olarak 1994’te dönemini oluşturan Nick Szabo tarafından önerildi.

Akıllı sözleşmelerin savunucuları, kısmen veya tamamen kendi kendine yürüten veya her ikisini birden fazla yasal olarak bağlayıcı koşul türünün yapabileceğini iddia eder. Akıllı sözleşmelerin amacı, geleneksel sözleşme yasalarından daha iyi bir güvenlik sağlamak ve sözleşmeyle ilgili diğer işlem maliyetlerini azaltmaktır. Farklı kriptografik para biçimleri, çeşitli akıllı sözleşmeler yapmıştır.

Akıllı Sözleşmeler Ne Yapar?

Akıllı sözleşmeler karmaşıktır ve potansiyelleri borsaların temel avantajlarını aşmaktadır – geniş alanlarda, yasal işlemlerden koruma primlerine, kitle fonlama anlayışlarına, para ile ilgili alt kuruluşlara vb. İşlemler yapabilirler. Akıllı sözleşmeler muhtemelen hukuka aykırı olabilir ve parayla ilgili alanlar; Özellikle, bireylerin şu anda yasal danışmanlar ve bankalar için önemli masraflar ödediği normal ve monoton prosedürleri basitleştirip otomatikleştirerek.

Akıllı Sözleşmelere neden güvenilmeli?

Akıllı sözleşmeler ana hatları içinde düzenlenmiş ve uygulanmıştır ve buna göre, blokajın özelliklerinin bir kısmını edinirler:

Değişmezler, bu da akıllı bir sözleşmenin asla değiştirilemeyeceği ve hiç kimsenin bir anlaşmaya karışmadığı ya da bozamayacağı anlamına geliyor.
Yayılırlar, bu da anlaşmanın sonucunun bir blok zincirindeki takastakiyle aynı sistemdeki herkes tarafından onaylandığı anlamına gelir. Ödenek, bir saldırganın diğer tüm üyeler böyle bir çabayı ayıracak ve geçersiz olarak niteleyeceği için rezervi boşaltmak için kontrolü zorlaması imkansız hale getirir.

Akıllı Sözleşmelerin Yararları:

Merkezi ve blokchain özelliklerinde ademi merkeziyetçilik, basitlik, yanlış beyan engelleme ve diğerleri gibi açık programlama algoritmaları, akıllı sözleşmeleri iş ilişkilerini kurmak ve işlemleri gerçekleştirmek için güvenilir bir seçenek haline getirir.

Alternatif olarak, odak eylem planlı sözleşmeler, işte akıllı sözleşmelerin kuruluşlara sunduğu avantajlar:

Müşterilerle olan ilişkileri koordine etmek: Akıllı sözleşmeler, arabulucuların gereksinimlerini ortadan kaldırır ve müşterileri ile olan ilişkileri doğrudan koordine eder.
Hayal kırıklığından korunma: Kurumlar yabancılara güvenmediğinden, bilgi veya nakitten tek bir kişi veya madde sorumlu değildir. Yerel yönetim, herhangi bir kişinin blok zinciri ekosisteminden ayrılıp ayrılmadığına bakılmaksızın, sistemin hiçbir bilgi kaybı veya denetim izi olmadan çalışmaya devam edeceği anlamına gelir.
Daha fazla güven: İşle ilgili iddialar doğal olarak yürütülür ve yetkilendirilir. Ek olarak, bu anlayışlar kırılmaz
Yanlış beyan azalır: Akıllı sözleşmeler uygun bir blok zinciri düzenlemesine konulduğundan, sonuçları bu sistemdeki herkes tarafından onaylandı.
Maliyet verimliliği: Aracıların çıkarılması, ekstra harcamalar harcar, kuruluşların ve müşterilerinin doğrudan işlem yapma ve işlem yapma ücretinin düşük olduğu veya hiç işlem yapmadığı gibi yapmalarını sağlar.
Kayıt tutma: Tüm anlaşma işlemleri blok zincirinde müteakip talepte yerine konur ve inceleme izinin tamamı boyunca erişilebilir.
Akıllı sözleşmeler nerede kullanılıyor?

Akıllı sözleşmeler yaygınlık kazanıyor ve farklı blok zincir girişimlerinde yeni gerçekleşti. Çeşitli girişimlerde umut vaat eden birkaç akıllı sözleşme uygulaması örneği.

Bankacılık: Bankacılık, akıllı sözleşmelerin geleneksel sözleşmelere en önemli alternatif olarak görülebileceği birincil iş olabilir. Akıllı sözleşmeler taksitler ve ek krediler verir ve neredeyse tüm diğer para ile ilgili işler gerçekten makineleştirilir.

Sağlık hizmeti: Akıllı sözleşmeler aynı şekilde insan hizmetlerini de geliştirebilir. Koruma önleyici formları düzenleyebilir, kurumlar arası bilgilere erişimi artırabilir ve hoşgörülü güvenliğe olan güveni artırabilirler. Doğrulama, onay ve karakter onayı blok zincirleme sistemlerde yapılan akıllı sözleşmeler için açık kalmaktadır.

İnsani hizmetler sektöründeki akıllı sözleşmelere örnek Dentacoin’dir . Dentacoin, hasta bakımını ve dişhekimliğini diş bakımını iyileştirmek ve dünya çapında ılımlı kılmak için ağlarda birleştirmeyi beklemektedir.

Yasal Meseleler: Geleneksel hukuki meselelerin çözülmesi ve arşivlerin sağlanması modeli aynı şekilde akıllı sözleşmelere de bir yaklaşım sunmaktadır. Akıllı sözleşmeler, otomatik ve tarafsız yanı sıra uygun maliyetli bir düzenleme sunan, kimlik doğrulama gereksinimini ortadan kaldırır.

Nottar.io, Ethereum blockchain’i kullanarak arşivleri yetkilendirme fikrini temsil eder.

Hükümet: Yerelleşme ilerlemelerinin tekelci çevreler üzerindeki potansiyel etkisini, özellikle de hükümet çerçevelerini araştırmak en ilgi çekici olabilir.

Avustralya kuruluşu Horizon State, yasaya dayalı süreci teşvik etmek için oylama ve farklı araçlar vermeye çalışıyor. Özellikle, Horizon State, karar yazma ve oylama parametreleri kapsamında güvenli, finansal açıdan akıllı kampanya görevlerini destekleyen blok zinciri bazlı bir oylama biyolojik sistemi sunmak anlamına gelir. Horizon Devleti’nin temel amacı, dünyadaki uluslarda basit, öngörülemeyen oylamayı güçlendirmektir.

Blockchain özellikleri edinerek, akıllı sözleşmeler, bunları geleneksel iddialardan en çok tanıyan şey olan değişkenlik ve dolaşımdaki stoklama özelliğini sunar. Yerine getirilemezlik ve uygun stoklama, akıllı sözleşmelerin, işletme anlayışı ve alışverişinde bulunmak için güvenilir bir araç olmasını sağlar.

Blockchain inovasyonu şimdi organizasyonları etkiliyor. Açıkçası, işletmelerin bir parmak izi ile çalışma şeklini değiştirmek zor – hatta hayal bile edilemez -. Büyük değişiklikler bazı ciddi enerji gerektirir. Bununla birlikte, blockchain ve akıllı sözleşme yenilikleri için özellikle etkili ve gelecek vaat eden kullanım durumları, özellikle işletmenin nihai kaderi için hazırlık yapmaktadır.

Bu yazılarımızı da beğenebilirsiniz