single-image

Ripple (XRP) Nedir?

Ripple, gerçek zamanlı brüt ödeme sistemi (RTGS), döviz bozdurma ve havale ağını kolaylaştıran dağıtılmış bir açık kaynaklı internet protokolüdür. Ripple en çok bankalar ve diğer finans kuruluşları tarafından operasyonel altyapılarını güçlendirmek için kullanılmaktadır. Ripple web sitesine göre, bunlar küresel ödemeler için dünyanın tek kurumsal blok zinciri çözümüdür.

Ripple adı üç şeye atıfta bulunur: Ripple Labs (Ripple’ın gelişimini denetleyen şirket), Ripple Transaction Protocol (RTXP) ve ağın yerel kripto para birimi, XRP veya basitçe Ripples.

Ripple Labs

Ripple’nin öyküsü, bir web ve merkezi olmayan sistem geliştiricisi olan Ryan Fugger’ın Vancouver’da yerel bir döviz ticareti sistemi üzerinde çalıştığı 2004 yılına dayanıyor. Amacı, insanların uygun gördükleri amaçlara uygun bir değişim ortamı yaratmalarını sağlayacak merkezi olmayan bir para sistemi geliştirmekti. Sonunda bu fikrin ilk yinelemesini RipplePay.com ile başlattı.

2012 yılında, geliştiriciler Jed McCaleb ve Chris Larsen, dijital para birimi konusundaki fikirleriyle Ryan Fugger’a yaklaştı. Sistem, Bitcoin ve diğer birçok kripto para birimi tarafından kullanılan madencilik doğrulama yöntemi yerine, ağdaki üyeler arasında bir uzlaşma süreci ile doğrulanan işlemlere bağlı olacaktır .

McCaleb ve Ripple topluluğu içindeki diğer kişilerle yapılan görüşmelerden sonra Fugger, McCaleb ve Larsen’ın Ripple’ı ele geçirmesine izin vermenin en iyisi olduğuna karar verdi. Bu kararın ardından McCaleb ve Larsen OpenCoin’i kurdu.

Oradan, OpenCoin hemen Ripple protokolü (RTXP) ve Ripple ödeme ve değişim ağı üzerinde çalışmaya başladı. Şirket birçok farklı risk sermayesi şirketinden finansman aldı.

OpenCoin için işler iyi görünüyordu, ancak kuruluşundan bir yıldan az bir süre sonra McCaleb şirketten ayrıldı. 26 Eylül 2013’te OpenCoin, kendilerini Ripple Labs, Inc. olarak resmen yeniden markalaştırdı ve eşler arası tam düğüm Rippled’i serbest bıraktıklarında tamamen açık kaynak olma kararı aldı. Açık kaynak olarak, Ripple protokolü artık Ripple Labs’ten bağımsız olarak uygulanabilirdi. Ağ üzerinde gelişmeyi başarabilmelerine rağmen hala Ripple ağı teknik olarak aktif kalması için şirkete ihtiyaç duymuyor.

Önümüzdeki birkaç yıl, ABD Hazinesi Mali Suçları Uygulama Ağı’ndan (FinCEN) “FinCEN’e kaydolmadan para hizmetleri işi olarak hareket ederek kasıtlı olarak ihlal edilmesi” nedeniyle 700.000 dolar para cezası aldıklarından Ripple için zor olacağını kanıtladı.

Kendilerini kurumsallaştırarak, Ripple Labs, kendilerini başka kripto para birimlerinin güvende olduğu şekilde hükümet düzenlemelerine maruz bıraktı. Örneğin, Bitcoin kurumsal bir kuruluş tarafından desteklenmez ve merkezi bir gruptan ziyade ağ kullanıcıları üzerinde her türlü düzenleyici sorumluluk bırakmaz.

FinCEN’e girdikten sonra, Ripple New York Eyalet Mali Hizmetler Departmanından sanal para lisansı aldı. Bu, Ripple’ın her zamanki gibi işlerine devam etmesine izin verdi ve Ripple, yalnızca bir BitLicense veya sanal para birimi faaliyetlerinin işletme lisansına sahip dördüncü şirket oldu. Ripple tamamen lisanslı ve tanınmış bir sanal para birimi şirketi olduğu için çalışmaya devam edebildiler.

Bu noktada, Ripple birkaç Ripple protokol projesi üzerinde çalışıyordu ve basit bir eşler arası para biriminden uzaklaşmaya başladı. Protokol, tüketicilere artan sayıda finansal kurum tarafından alternatif bir havale seçeneği olarak kabul edilmiştir. Havale, yabancı bir işçi tarafından menşei ülkesine geri para transferini ifade eder.

Bu değişim, 2014 yılında söylediği gibi Ripple CEO’su Chris Larsen tarafından bir fırsat olarak görüldü.

“… Bizce en büyük fırsat, yalnızca başka bir dijital para birimi oluşturmak değil, çok sayıda var – bu teknolojiyi merkezi bir operatörsüz bir yerleşim sistemi kurmanın bir yolu olarak kullanmak” diyoruz. ”

Ripple, dünyanın dört bir yanındaki büyük finansal talimatlarla ortaklıklar toplamaya başladı. American Express, BMO Finans Grubu, Kanada Kraliyet Bankası (RBC) ve diğerleri gibi şirketler, Ripple’ı faaliyetlerini desteklemenin bir aracı olarak belirledi. Bazıları bunu, doğrudan bankalara doğrudan rakip olarak görülen diğer kripto para birimlerine karşı mücadele etmenin bir yolu olarak görüyor.

Ripple Ortaklıkları

Dijital varlıklara yatırımlarını, geleneksel bankacılık sisteminin yolsuzluklarından ve genel başarısızlıklarından izole etmenin bir aracı olarak gören kişiler, Ripple’in, genellikle Ripple’in algılanan düşmanlarıyla aynı hizada olduğu açıkça görülüyor.

Söylendiği gibi, Ripple, bazı bankacılık yatırımları nedeniyle bazıları tarafından kripto yatırımına güvenli bir giriş noktası olarak görülmektedir. Birçok dijital para birimi, iddialarını destekleyecek pek bir şey olmadan dünyayı değiştiren teknolojiye sahip olduğunu iddia ediyor. Öte yandan Ripple , kanıtlanmış fayda sağlamıştır ve bankalardan duyulan güven geleneksel yatırımcıların dikkatini ve çok miktarda para çekmiştir.

Ripple İşlem Protokolü (RTXP)
Ripple Protokolü Konsensüs Algoritması, Ripple Labs tarafından 2014 yılında yayınlanan bir beyaz makalenin başlığıdır . Bu makale, geleneksel işlem sistemindeki başarısızlıkları ve blok zincir tabanlı kripto para birimleri gibi dağıtılmış ödeme sistemlerini ele almaktadır.

Bu diğer şifreleme risklerinin aksine, Ripple protokolü ortak bir ortak defter veya dağıtılmış veritabanı kullanır ve ağdaki işlemleri ve hesap bakiyelerini doğrulamak için bir konsensüs protokolü ile çalışır. Bu, Bitcoin ve diğer blokaj zincirlerinin kullandığı tipik çalışma kanıt sisteminden farklıdır. İş kanıtı, ağa bağlı bilgisayarların madenciler gibi davranmasını gerektirir; burada donanımlarının hesaplama gücü, defter girişlerini doğrulamak ve derlemek için kullanılır, bloklar tamamlandığında ödüller kazanılır.

Ripple’in konsensüs protokolü, çift harcamayı önlemek için sistemin genel bütünlüğünü artıracak şekilde işlemleri doğrular. Ağdaki dağıtılmış düğümler, işlemin doğru bir şekilde yapılıp yapılmadığına ilişkin oy çoğunluğunu belirleyen bir ankete katılarak işlemleri onaylar. Örneğin, bir cüzdanda 50 XRP’niz varsa ve tüm bakiyeyi birden fazla adrese göndermeye çalıştıysanız, önce hangi işlem girişinin gerçekleştiğini belirlemek için ağdaki doğrulayıcılar sorgulanır. Sadece ilk girdiler tanınacak ve tamamlanacaktı.

XRP
XRP, Ripple ağında kullanılan, Ethercoum ağındaki Bitcoin veya Ether’den farklı olarak kullanılan para birimidir . Bununla birlikte, XRP, yukarıdaki madeni paraların aksine, öncelikle, Ripple ağının likidite aracı olarak tasarlanmıştır. Köprü para birimi olarak hareket eder, yani tipik olarak ilgisiz iki döviz çifti arasındaki işlemlere izin verebilir.

Ripple ağında başka para birimleri var, ancak XRP karşı taraf riskinden muaf olan veya karşı tarafın ödeme yükümlülüğünü yerine getirmemesi ihtimalinden yalnızca bir tanesi. Bu, sigorta poliçeleri, tahviller veya diğer sözleşmelere özgü bir risktir.

Ripple’ın gelişimi sırasında, piyasaya sunulacak toplam 100 milyar XRP olacağı belirlendi. Oluşturulan 100 milyardan 20 milyarı Ripple Labs’in kurucuları tarafından tutuldu. XRP 6 ondalık basamağa kadar bölünebilir.

Ripple , bankalar, ödeme sağlayıcıları, şirketler ve dijital borsalar arasında hızlı ve kesintisiz işlemleri kolaylaştırmak için tasarlanmıştır. Ağ, tipik olarak yavaş ve maliyetli işlemleri tamamlamak için XRP gibi birden fazla araç kullanır.

XRP, diğer para birimleri ve varlıklar arasında köprü para birimi olarak hareket edebilir. Likit varlıklarınızı artırmanıza gerek kalmadan likidite yaratarak fiat ve kripto para birimlerinin açık değiş tokuşuna olanak tanır.

Bunun geleneksel bankacılığa kıyasla yararlı olacağının bir yolu da burun delikli hesapların kullanılması olacak. Bir nostro hesabı, bir bankanın başka bir bankada yabancı para bulundurduğu bir hesaptır. Dünyanın büyük ticari bankalarının çoğunun, dönüştürülebilir bir para birimi kullanan her ülkede nostro hesapları var.

Ripple, bu hesaplara olan ihtiyacı ortadan kaldırır, çünkü tüm bu para birimlerini yedek tutmak yerine, yalnızca bir miktar XRP tutabilir ve tüm ek muhasebe önlemleri gerekmeden gerektiği gibi döviz işlemlerini tamamlayabilirsiniz.

Belki de Ripple ile ticari işlemleri gerçekleştirmenin en önemli özelliği neredeyse anında olmasıdır. Herkes bir çek alma ve temizlenmesini beklemenin mücadelesini bilir; standart işlemlerin tamamlanması günlerce sürebilir. Diğer taraftan, Ripple işlemleri saniyeler içinde başlatılabilir ve doğrulanabilir ve bu da daha maliyetli ve zaman alıcı döviz işlemlerini içerir.

Ripple kripto para birimi topluluğundaki en kutuplayıcı konulardan biridir ve hepsi tek bir konseptten kaynaklanmaktadır. Yerinden.

Merkezi olmayanlaştırma, blok zinciri geliştiricilerin en büyük hedefidir. Merkezi olmayan defterleri dağıtırlar, böylece hiçbir merkezi güç ağ ve kullanıcıları üzerinde aşırı bir etki yaratamaz. Ripple genellikle üç nedenden dolayı merkezi bir şifreleme para birimi olmakla suçlanır. Ripple Labs 20 milyar XRP’ye sahip, 20 milyar’a ek olarak dolaşımdaki toplam XRP’yi kontrol ediyorlar ve Ripple ağındaki en güvenilir validator olarak kendilerini sağlamlaştırdılar.

Bu kılavuzun XRP bölümünde, Ripple Labs’in 100 milyar XRP oluşturduğu belirtiliyor. Kripto para birimleri genellikle ağındaki kullanıcılar tarafından madencilik yoluyla yaratıldığından, bu zaten normdan sapmadır. Ripple yaratıcıları daha sonra 20 milyar XRP’yi kendileri için tutmaya karar verdiler.

Şimdi, bu açıkça tartışmalıdır çünkü bir avuç insan kaynağının% 20’sini sadece bir avuç insana verir. Açık bir pazarda, bu az sayıdaki büyük işletme inanılmaz bir güce sahip. Teorik olarak varlıklarını kaldırabilir ve fiyatı düşürebilirlerdi.

Ancak herkes bunu bir problem olarak görmüyor. Taraftarlar, Ripple’ı yaratıcıları tarafından elde tutma işleminin halka açık olduğu zaman belirli sayıda hisseye sahip bir şirketin kurucusundan farklı olmadığını düşünmektedir.

Bununla birlikte, bazı Ripple kurucuları, piyasaya istikrarı arttırmak için XRP sahipliklerini birkaç yıl boyunca dikkatli bir oranda yavaşça satma konusunda anlaşmışlardır. Bunların bir kısmı ayrıca değerli nedenlere bağışlanmıştır.

Bu bizi diğer 80 milyar XRP’ye olanlara götürüyor. Bu yazı itibariyle 39 milyardan fazla XRP dolaşımda. Para biriminin çoğunluğunu, onu yaratan şirketin elinde tutmasıyla, bazıları bunun Ripple Labs’ı yarattığı finansal ekosistemde çok güçlü kıldığına inanıyor. Kripto pazarları olgun değildir ve büyük tutucular işletme satın almaya veya satmaya karar verdiğinde fiyatlar çılgınca değişebilir.

Belki de Ripple rakiplerinin tartışmalı şifreleme para birimlerinde yaşadığı en büyük endişe, ağı sürdürmedeki rolüdür. Ripple Labs, Ripple ağındaki birincil onaylayıcıdır, yani dağıtık defterlerine istedikleri her şeyi yapabilecekleri anlamına gelir. Yukarıda bahsedildiği gibi, Ripple ağının Ripple Labs’in kontrolü olmadan çalışmaya devam edebileceği teorik olarak doğrudur, ancak şu anda süreçlerinde tekelleri vardır.

Bununla birlikte, Ripple bu eleştirileri kabul etti ve bir ademi merkeziyet stratejisi uygulamak için bir plan üzerinde çalışıyor . Ağa katılmaları için ilave onaylayıcıları teşvik ediyorlar ve onları sistemdeki tekellerden uzaklaştırıyorlar. Bu ek doğrulayıcılar Ripple’ın kontrolünden kurtulursa, zaman içinde sistem gerçekten merkezi olmayan bir hale gelebilir ve ağ topluluğun gerekli gördüğü şekilde yükseltilebilir ve gelişebilir.

Bu ademi merkeziyet stratejileri resmi ifadeler olsa da, Ripple eleştirmenleri şüpheci olmaya devam ediyor. Bu metaforik savaşta bankalar düşman olarak görülüyor ve Ripple tarafını seçti.

XRP Nasıl Satın Alınır
XRP, teknoloji ve kullanım açısından çoğu dijital varlıktan belirgin bir şekilde farklı olsa da, dünyanın en popüler kripto para birimi borsalarından satın alınabilir.

Burada nasıl Ripple XRP satın almak için adım adım kılavuzumuza göz atın .

XRP Nasıl Saklanır
XRP’nizi bir borsadan aldıktan sonra saklamak için birçok seçenek vardır. Borsada işlem Dijital varlıkları, sayfalarında yayınlanan cüzdan saklanır ve onlar size ait, ama en önemlisi, geçmişte hack örneklerini olmuştur gibi, bir exchange cüzdanında paranızı bırakmak için iyi bir fikir değildir Mt. Gox hack , yaklaşık 850.000 Bitcoin çalınmasına neden oldu.

Bitcoin cüzdanları ücretsiz olsa da, Ripple cüzdanları cüzdan adresinizi tutmak için 20 XRP gerektirir. Bu nedenle, XRP’nizi birden fazla yerine tek bir cüzdanda saklamanız önerilir.

XRP depolama için en iyi seçeneklerden biri, Ledger Nano S adı verilen bir donanım cüzdanıdır. Donanım cüzdanları, kripto para birimlerinizi saklamanın en güvenli yöntemlerinden biri olarak kabul edilir ve Ledger Nano S, XRP’yi bir dizi başka madeni para ile birlikte destekler .

Bu yazılarımızı da beğenebilirsiniz