Litecoin (LTC) mevcut en eski kripto para birimlerinden biridir ve aynı zamanda en değerli olanlardan biridir. Varlığının büyük bir kısmı için Bitcoin’in altınının gümüşü olarak görülmüştür, ancak son birkaç yıl içinde Ethereum, Ripple, Cardano ve Steller gibi yenilikçi rakiplerinin pazara girdiği ikinci en popüler kripto para birimi olarak yerini kaybetmiştir. kendi eylemlerini iddia ediyorlar.
Litecoin Nedir?
Litecoin, ilk kripto para birimi Bitcoin’in ilk “çatallarından” biriydi . Başka bir deyişle, Litecoin Bitcoin’in özgür ve açık kaynak kod tabanını aldı ve hafifçe çimdikledi. Eski Google çalışanı Charlie Lee tarafından Ekim 2011’de kurulan ve Litecoin Derneği tarafından geliştirilen ve sürdürülen kripto para biriminin Bitcoin’de birkaç temel yolla geliştirilmesi amaçlanmıştır. Hedefler arasında işlem hızlarının arttırılması, spam işlemlerinin ağa zarar verme potansiyelinin azaltılması ve daha fazla kişinin ağa katılması daha kolay hale getirildi.
Litecoin’in Arkasındaki Teknoloji Nedir?
Tahmin edebileceğiniz gibi, Litecoin Bitcoin’le neredeyse aynıdır , çünkü sadece bir merkezi olmayan defter oluşturan işlem kayıtlarının bir dizisi olan bir blok zinciri ile çalışır . Bu, geleneksel döviz işlemlerinin merkezileştirilmiş banka defterleri aracılığıyla nasıl takip edildiğinin aksinedir. Bitcoin ve diğer pek çok şifrelemede olduğu gibi, Litecoin blok zinciri, yazılımını çalıştıran “düğümler” adı verilen bilgisayarlardan oluşan bir eşler arası ağ üzerinden dağıtılmaktadır.
Bu düğümler, ağ üzerinde gerçekleşen tüm işlemlerin gerçek zamanlı olarak güvenli bir şekilde depolanmasını sağlayarak, bunları blok zinciri oluşturan “bloklar” halinde gruplandırır. Litecoin, her 2.5 dakikada bir önceki bloktan sonra gerçekleşen tüm işlemlerin kaydını içeren yeni bir blok ekler. Blok zinciri, ağdaki her bir düğümde değiştirilmek zorunda kalacağından, değiştirilmesi oldukça zordur. Bu, geleneksel bankacılığa kıyasla kripto para biriminin en güçlü yönlerinden biridir.
Madencilik Litecoin
Yeni yayın işlemlerini birlikte bloklar halinde toplama ve bunları blok zincirine ekleme sürecine “madencilik” denir, çünkü söz konusu etkinlikleri yapan insanlar litecoinlerle ödüllendirilir. Ağdaki belirli bir “düğüm” veya bilgisayar yalnızca geçerli bir “karma” oluşturarak başarılı bir blok eklediklerinde ödüllendirilir.
Bir karma, basitçe blok bloğuna eklenmeden önce bir bloğun geçerli, değiştirilmemiş veri içerdiğinin kanıtı olarak kullanılan uzun bir sayı dizisidir. Tüm karma işlevleri tek yönlüdür: orijinal veriyi onlardan türetmenin bir yolu yoktur, çünkü yalnızca karma’yı üreten verilerin değiştirilmediğini doğrulamak için kullanılabilirler.
Bu blokların hepsinin birbirine bağlı olması, bir bloğu değiştirmek için, zincirdeki önceki tüm blokları değiştirmek zorunda olduğu anlamına gelir, bu da blok zincirinin değiştirilmesini neredeyse imkansız hale getirir.
Litecoin madenciliği nasıl yapılır?
Madencilik eskisi kadar kolay değil, ancak Bitcoin kodunda yukarıda belirtilen değişiklikler nedeniyle, Bitcoin ve diğer birçok kripto para biriminin madenciliğinden çok daha kolaydır. Aslında, artık Bitcoin madenciliğinin artan zorluklarına ayak uyduracak kadar iyi olmayan eski Bitcoin maden kuleleri, özellikle düzgün grafik kartları eklenirse, çoğu zaman litecoin madenciliği için kullanılabilir. Daha yeni özel “ASIC Scrypt Miners” aynı zamanda bir seçenektir. Bunlar, aynı teknolojiye dayanan litecoinleri ve diğer şifreleme paralarını benimsemek için özel olarak tasarlanmış bilgisayarlardır.
Asic Scrypt Miner
Bununla birlikte, maden ocağına başlamadan önce , madencilik ve tahmini elektrik kullanımının mevcut zorluğuna dayanarak bir bütçe yapmalı , sonra da elektrik maliyetlerinizi hesaba katmalısınız. Enerji tasarrufu sağlayan ve bir şekilde verimli bir şekilde bir araya getirmediğiniz sürece madencilik faaliyetine başlamanın karlı olmadığını, madencilik tesislerinizin ürettiği ekstra ısıyı bir şekilde etkin bir şekilde dağıtamazsanız bulabilirsiniz (madencilik genellikle soğuk iklimlerde daha karlı, örneğin, maden ocaklarından üretilen ısının aslında bir varlık olduğu).
Ekipmanınız kurulduktan sonra, benim için en karlı yol, genellikle bilgisayarınızın karma gücünün, birlikte geçerli bir karma elde etme şansı çok yüksek olan başka bir bilgisayar ağına katıldığı bir maden havuzuna katılmaktır. Mayınlı madeni paralar, katkıda bulunan bilgisayar gücünün yüzdesine bağlı olarak ağa dağıtılır.
Donanımın yanı sıra, birçok amaca yönelik kuleler önceden kurulmuş bir yazılımla birlikte gelse de, madencilik kulelerinizde madencilik yazılımı kurmanız gerekecektir. Henüz bir yazılımınız yoksa, Cgminer, CUDAminer veya Cpuminer ayarlamayı düşünün. Bunların hepsi madencilik litecoinleri için iyi seçeneklerdir.
Madencilik için ihtiyacınız olan son şey, daha fazlasını bulacağımız bir litecoin cüzdanı. Litecoinlerinizi hemen almak istiyorsanız, ancak bunları satın almak çok daha kolaydır.
Litecoin Nasıl Satın Alınır: En İyi Borsalar
Sayısız seçenek vardır çevrimiçi alışverişi yapabilirsiniz Litecoin USD veya diğer fiat para birimi ile alınabilir yada satılabilir . Aşağıdakiler kullanımı en kolay ve en güvenilir şifreli para birimi borsalarından bazılarıdır.
Coinbase : Bu kullanımı basit, ABD merkezli değişim, en eski ve en güvenilirlerden biridir. Coinbase, kredi kartı ve bankamatik kartları kullanarak Litecoin, Bitcoin, Ethereum ve Bitcoin Cash satın alma fırsatı sunuyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde, banka havaleleri kullanılarak da para yatırılabilir. Web sitesi çok kullanıcı dostudur ve servis ücretleri makul.
GDAX : Bu değişim Coinbase’e aittir, ancak Coinbase’den daha gelişmiş bir arayüze sahiptir. İşlem ücretleri % 0,25 ve daha düşüktür ve para ACH banka havaleleri ve banka havaleleriyle aktarılabilir.
Kraken : ABD merkezli bir başka büyük borsa olan Kraken, Litecoin ve diğer şifreleme işlemlerini ABD Doları, GBP, JPY, EUR ve CAD havale yoluyla satın almanızı sağlar.
Litecoin’i Depolamak
Kripto paralarınızı hesabınızda çevrimiçi bir borsada tutmak mümkün olsa da, güvenlik nedeniyle bunları bir dış cüzdanına aktarmak en iyisidir.
Yazılım cüzdanları , bilgisayarınızdaki veya mobil cihazınızdaki Litecoins gönderip almanıza ve işlem geçmişinizi görmenize olanak sağlayan programlardır. Bir yazılım cüzdanı kullanıyorsanız, bir noktada diğer şifreleme para birimlerine genişletmek isteyebileceğinizden, Jaxx gibi çoklu para birimlerini destekleyen bir cüzdan kullanmak iyi bir fikir olabilir. Jaxx, Litecoin’leri diğer kripto para birimleri için doğrudan cüzdanda takas etmenize de izin veriyor. Diğer iyi yazılım cüzdanları, Electrum-LTC ve Exodus.io’dur.
Bu arada donanım cüzdanları , özel anahtarınızı “soğuk depoda” çevrimdışı olarak saklayan fiziksel cihazlardır, genellikle bir USB anahtarıdır. Fonlarınızı çalmak için kullanılabilecek sahte veya değiştirilmiş donanım cüzdanlarını önlemek için bunları doğrudan üreticiden satın aldığınızdan emin olun. Donanım cüzdanları, genellikle kullanıcı dostu kalırken, ayrıca en iyi güvenliği sunar.
Çevrimiçi cüzdanlar bir şirketin sunucularında tutulur. Bu cüzdanlara her yerden erişebilseniz de, dezavantajı, özel anahtarlarınızın kendi olmayan bir bilgisayarda saklanmasıdır. Bu, yalnızca şirketinizin madeni paralarınızı çalmayacağına güvenmek zorunda kalmayacağınız anlamına gelir, aynı zamanda güvenliklerinin bir başkasının onları çalmasını önleyecek kadar iyi olduğuna da güvenmeniz gerekir.
Kağıt cüzdanlar başka bir güvenli cüzdan şeklidir. Onlar gerçekten sadece açık adresin bir çıktısı ve daha sonra Litecoin ağına bağlanan dijital cüzdanlar aracılığıyla bunlara kilidini açmak / erişmek için kullanabileceğiniz litecoinlerinizin ilgili özel anahtarı barındırır .
Litecoin İşlemleri Nasıl Çalışır?
Unutma, litecoinler aslında fiziksel olarak yoklar. Bunlar yalnızca Litecoin adresleri arasında değerlerin gönderilmesini içeren işlemlerin kayıtlarıdır.
Litecoin işlemleri çoğu kripto para birimi ile aynı şekilde çalışır: basitçe dijital iletilerdir, e-postaya benzer, diğer işlemlerle bloklar halinde birleştirilir ve zincire eklenirler. Ağda gerçekleşen tüm işlemler halka açıktır ve halka açık blok zincir defterinde görülebilir.
Litecoin göndermek için, göndereceğiniz adrese, özel anahtarınıza (sizin dışındaki herkese saklı kalması gereken) ve göndermek istediğiniz litecoin miktarına ihtiyacınız olacaktır. Litecoinlerinizi “içeren” cüzdanlar, onlar için endişelenmenize gerek kalmadan sahnelerin arkasındaki özel anahtarları içerir (istemiyorsanız). Özel anahtarlar özel kalmalıdır. Madeni paralarınıza erişmelerini istemediğiniz sürece, bunları asla kimseyle paylaşmayın.
Örnek bir işlem böyle bir şeye gider: gönderenin cüzdanı, işlem ayrıntılarını (giriş adresi, tutarı ve çıkış adresi) içeren bir işlem mesajı imzalamak için özel bir anahtar kullanır. Bu mesaj, şanslı madenci, anahtarların istenen paralara erişebildiğini doğruladığı Litecoin ağına yayınlanır ve daha sonra işlem, daha önce tarif edilen madencilik ve karma işlemi yoluyla bir blok halinde diğer işlemler ile gruplanır ve halka blokajına eklenir. .
Litecoin’in Avantajları
Merkezi Olmayan : Script adı verilen Litecoin’in karma algoritması, Bitcoin’in SHA-256 karma algoritmasından yalnızca karma işlem hesaplamalarını çalıştırmak için değil sadece bilgisayar işlem gücü (CPU gücü) gerektirmesi değil, aynı zamanda bilgisayar belleği kullanması ve uzman olmayan bilgisayarlar için daha kolay olmasını gerektirir. Onları benim için çok fazla işlem gücü olmadan. Bu, Litecoin’in potansiyel olarak Bitcoin’den daha az merkezileştirilebileceği anlamına geliyor, çünkü ağa katılmak için daha az para ve kaynak gerekiyor.
Bitcoin’den daha hızlı : Ek olarak, Litecoin ağı şu anda Bitcoin ağı gibi işlemlerle doludur, bu yüzden Litecoin daha hızlı ve ucuz işlemler için borsalar arasında para göndermek için mükemmel bir seçimdir. Ayrıca, her 2,5 dakikada bir bloklar oluşturulduğundan, bu, 10 dakikalık blok eklemeleriyle Litecoin’in zamana duyarlı alımlar için Bitcoin’den daha iyi olduğu anlamına gelir. Litecoin, Bitcoin kadar popüler olsa bile, işlemler hala çok daha hızlı gerçekleşecekti. Hız ve ücret avantajları nedeniyle, Litecoins fiat para birimlerini kripto para birimine dönüştürmek için mükemmel bir seçimdir. Belirli bir borsada belirli bir şifreleme para birimi jetonu / madeni para satın almakla ilgileniyorsanız, basit bir şekilde litecoin satın alın, bu borsaya gönderin, bitcoinler veya borsa ile satın almak istediğiniz bir jetonla işlem yapan bir başka kripto para birimi ile değiştirin. !
Kullanılabilirlik : Litecoinlerin diğer bir potansiyel avantajı, tüm madenler para basıldıktan sonra bitcoinlerden dört kat daha fazla olacağıdır (kripto para birimleri genellikle ortaya çıkacak olan madeni paraların üzerinde büyük harflere sahiptir). Bu, teorik olarak daha yaygın ve daha kolay elde edilebilecekleri anlamına gelir. Bununla birlikte, her iki kripto da sınırsız bir şekilde bölünebilir olduğu için, toplam başlığı biraz keyfi yapan, her ikisinin de bir kısmına sahip olmak oldukça kolaydır.
Spam Dirençli : Litecoin’de, birçok küçük “spam” işleminin ağı yavaşlatmasını önleyen bir düzeltme yapıldı. Bu düzeltme, bir gönderenden, gönderenin oluşturduğu her küçük işlem için bir ücret alır; örneğin, Litecoin ağını küçük işlemlerle spam yapmak, örneğin Bitcoin ağını spam yapmaktan daha pahalıya mal olur.
Litecoin’in Dezavantajları
Diğer Şifreleme Para Birimlerinin Üstünlüğü : Geçtiğimiz birkaç yıl boyunca, Litecoin fiat para birimi ile ilgili olarak değer bakımından diğer şifreleme para birimlerini kaybediyor ve geride kalıyor. Bu muhtemeldir çünkü bu diğer kripto para birimleri, basitçe bir mağaza veya değer değişimi olarak davranmanın ötesinde daha fazla fayda sunar. Örneğin, Ethereum , dijital sözleşmeler (akıllı sözleşmeler), yerelleştirilmemiş uygulamalar (dapps) ve daha fazlası gibi şeylerin oluşturulmasına izin veren merkezi olmayan bir platform sunar.
Ölçeklendirme Eksikliği : Steller, Ripple ve Steem gibi şifrelemeler potansiyel olarak daha geniş kullanım için arttırılmış ölçeklendirme kapasitesi sunar. Örneğin, Ripple ve Steller saniyede 1.000 işlem gerçekleştirirken , Steem, Litecoin’in saniyede 14 ila 28 oranında yetersiz kalmasına kıyasla saniyede 10.000 ila 180.000 + işlemi gerçekleştirebilir . VISA ve Mastercard, karşılaştırmalı olarak, şu anda saniyede binlerce işlemde bir yerde işlem yapıyor. Bununla birlikte, Yıldırım Ağı adı verilen yeni bir teknolojinin , Bitcoin ağında uygulanmadan önce bile Litecoin ağında uygulanabileceğini not etmek önemlidir.
. Bu, saniyede milyonlarca veya milyarlarca işlemde işlem hızını potansiyel olarak görebilir. Bu teknolojinin işe yarayıp yaramadığını, henüz test aşamasında olduğu gibi hala erken. IOTA ve Byteball gibi diğer kripto para birimleri de, blokajlardan tamamen farklı olan ve hiç madencilik içermeyen teknolojilerle ölçeklendirme meselesinin üstesinden gelmek istemektedir. . Özel düğümler kullanmak yerine, gerçek eşler arası doğrulama sistemleri kullanırlar, ağda bir işlem yapan her varlık aynı zamanda diğer işlemleri de doğrularlar. Bu, teorik olarak sınırsızca ölçeklenebilecekleri anlamına gelir.
Düşük Ödeme Kabulü : Tüm şifreleme işlemlerinde olduğu gibi, çok az ürün veya servis sağlayıcısı da Litecoin’de ödeme kabul eder. Bu dezavantaj, cryptocurrency yüklü kredi kartlarının kullanılmasıyla azaltılabilir. Bunlar arasında Coinbase’in Shift Card’ı , Monako’nun kartı ve Change ve VX ya da Mastercard’ın kabul ettiği her yerde ödeme için anında şifreleyen para birimlerini fiat para birimine dönüştürmek için kullanılabilecek TenX’in gelecek kartları da bulunuyor. En popüler kripto para birimlerinden biri olan Litecoin zaten entegre edilmiştir veya bu kartlara entegre edilecektir.
Yasal Sorunlar : Kripto para birimleri Çin’de sıkı kısıtlamalar ve düzenlemelerle karşı karşıya kalmaktadır ve diğer ülkeler de kripto para birimi alım satım işlemlerini ve kullanımını sınırlandırmak istemektedir. Güney Kore şimdi tüm kullanıcıların kimliğin doğrulandığından emin olmak için borsaları düzenlerken, Rusya da yakın gelecekte daha güçlü düzenlemelere işaret ediyor.
Fiyat Oynaklığı : Çoğu kripto para biriminde olduğu gibi, fiyat oynaklığı da Litecoin ile ilgili bir sorun. Bu nedenle, değeri orta veya uzun vadede saklamak için Litecoin kullanmak, fiyatı günler, saatler ve hatta dakikalar içinde çift haneli yüzde puanlar ile dalgalandığı bilinen riskten uzak değildir.
Bu oynaklık, fiyatın nüfusun nispeten küçük bir yüzdesinin hızla değişen algılarına dayandığı kripto para birimlerinin satıldığı oldukça spekülatif piyasalardan geliyor. Değer algıları, devletin kripto para birimleri üzerindeki baskıları, büyük borsalara korsanlıklar veya yeni teknolojilerin entegre edildiğinin duyurularını içeren haberler ile rüzgarda değişebilir ve değişebilir. Litecoin’in kendisi fiyatını düşüren bir haberin odağı bile olmayabilir, çünkü genel olarak kripto para birimleri genellikle Bitcoin fiyatlarının yükselişini ve düşüşünü izler. USDT ve bitUSD gibi kripto para birimleri bu sorunu “sabit paralar” olarak adlandırıp, para birimlerinin değerlerini fiat bir para birimine bağlamayı hedeflerken, bazılarının değerlerini en azından kısmen
altın gibi mallar . Litecoin, diğer çoğu kripto para birimleri gibi, bu fiyat dalgalanma sorununu ele almak için hiçbir plana sahip görünmüyor. Cryptocurrency topluluğundaki fikir birliği, piyasalar daha olgunlaştıkça ve daha fazla sermaye piyasaya girdikçe, fiyatlar doğal olarak daha istikrarlı hale gelecektir.
Ethereum Nedir ve Nasıl Çalışır?