single-image

Kripto Para Madenciliği İran’da Artık Yasal

Kripto para birimi ile nispeten zayıf bir geçmişe sahip olan ülke olan iran, geçtiğimiz günlerde sınırları içinde madencilik yapma veya yeni kripto para çıkarma işleminin madenciler için herhangi bir cezai hükmü olmayacağını açıkladı. Bu, İran’ın düzenleyicilerin, bir zamanlar, tüm kripto para birimlerini yasaklamayı konuştuğu ancak ABD’nin uyguladığı yaptırımları potansiyel olarak azaltmak için kendi ulusal kripto biçimini salıvermeyi göz önünde bulundurarak yapması için sağlam bir hareket olarak nitelendirilebilir.

Birçok ülkenin ya düşündüğü ya da seçenek olan bir taktiktir. Diğerler bazı ülkeler Rusya, Hindistan ve Venezuela’dır. Hindistan, basında, tüm kripto faaliyetlerinin yasaklanmasını sağlama konusunda en çok eğilimli görünüyor ve hatta bir dijital rupinin – ulusun resmi para birimi – güvenli ve sağlam kalmasını sağlamak için diğer kripto faaliyetinde bulunan vatandaşlar için hapis cezasını zorluyor gibi görünüyor . Muhtemelen Hindistan kripto paralar ile tüm rekabeti engellemek istiyor, böylece Rupi hayatta kalabilir.

Venezuela, Petro’yu kullanmaya başladı; Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro şimdi ülkenin merkez bankasının şifreli para birimini her yerdeki müşterilere satmasını gerektiren düzenlemeleri onayladı. Venezuela’da Bitcoin madenciliği yasadışı değil, ancak kısıtlamaların adil payıyla birlikte geliyor. Birçok bitcoin madencisi konuyu tartıştı ve madencilik ekipmanlarının ele geçirilmesi de dahil olmak üzere Venezüella hükümeti üyeleri tarafından tehdit taktikleri uygulandı.

İran, gelecekteki tüm madenciliği düzenlemenin henüz erken aşamalarında olduğunu, ancak şimdi madencilik sürecini resmi bir endüstri olarak tanıdığını söyledi. İran Merkez Bankasından Abdolnaser Hemmati, yakın zamanda yapılan bir röportajda şunları söyledi.

Kripto ve dijital paraları madencilik için bir mekanizma hükümetin ekonomik komisyonu tarafından onaylandı ve daha sonra bir kabine toplantısında görüşülecek.

İlginç olan, İran’ın fikrini ne kadar çabuk değiştirebildiği. Son zamanlarda, ülke artan elektrik tüketimi kaygıları nedeniyle dijital madencilik sürecini yasaklamayı düşünüyordu. Ek olarak, polis makamları son zamanlarda iki ayrı (ve potansiyel olarak yasa dışı) madencilik operasyonundan ekipman ele geçirdi. Toplamda yaklaşık 1000 makineye el konuldu.

İran’da madenciliğe izin verilmesi konusundaki bu son karar , ülkenin sanayiyi düzene sokmak istediğini gösteriyor, ancak ülke hala insanların ödeme aracı olarak kripto para birimleri kullanmasını önleyen bir yasağı uyguluyor. Bu engellerin nihayetinde madenciliğe izin verildiğinin kesin değil.

Sonuç olarak, İran elektrik fiyatlarında bir artış göz önüne alındığında madencilik faaliyetlerinden de para kazanmak istiyor gibi görünüyor . Önceleri, ülke dünyadaki en düşük enerji oranlarından bazılarına ev sahipliği yapıyordu ve Çin dahil bölgelerden bir çok madenciyi çekiyordu.

Bu yazılarımızı da beğenebilirsiniz