Her türlü çevrimiçi işlem belirli bir riskle karşı karşıya kalır, ancak bazı sanal girişimler hayatınızın tasarruflarını tehlikeye atabilir. Şifreli para birimine yatırım yapmak bu girişimlerden biridir. Yatırımla birlikte gelen güvenlik riski her zaman kaçınmanız gerektiği anlamına gelmese de, belirli önlemleri almanız gerektiği anlamına gelir.
Birçok dolandırıcı, tekrar tekrar geri dönecekleri gerçek yöntemleri denediler. Bu tekrarın en iyi yanı, aldatmacalardan uzak durmanın daha kolay olması. Şimdi kripto para dolandırıcılık dünyasının sık kullanılan tanıtımlarına bir göz atalım.
E-posta yoluyla dolandırıcılık, kitaptaki en eski numaralardan biridir, ancak modern dünyada daha az etkili olmuyor. Yatırım yapmanızı isteyen meşru bir kripto para birimi şirketinden bir e-posta alırsanız, e-postanın gerçekten o şirketten geldiğinden emin olun. E-posta adresinin şirketin gerçek adresiyle aynı olup olmadığını ve logo ile markanın aynı olup olmadığını kontrol edin. Dolandırıcılar genellikle adresi veya logoyu değiştirerek, insanları gerçek şirket olduklarına inandırmak için zorlukla farkedilecek şekilde ayarlamalar yaparlar.
Gelen kutunuzdaki e-postanın aslında iddia ettiği şirketten geldiğine dair herhangi bir şüpheniz varsa, yalnızca şirkete başvurun. Gerçek bir kişiye bir e-posta tanıtımının meşruiyeti hakkında soru sorarak, eş zamanlı olarak e-postanın yasal olduğunu doğrulayabilir ve şirketin müşteri ilişkileri hakkında bir fikir edinebilirsiniz. Onlara potansiyel bir aldatmaca hakkında hızlı bir çağrı yapma konusunda yanlış bir şey yoktur ve dikkatlerine çekerek onlara bir iyilik bile yapabilirsiniz.
Genel bir yatırım kuralı olarak, Twitter ve Facebook gibi sosyal medya platformlarından gelen tekliflere asla güvenmeyin. Herkes, hesabını bağlamak için bir e-posta adresi olduğu sürece, istedikleri ad altında bir sosyal medya hesabı oluşturabilir. Görünüşe göre imkansız görünen sonuçların reklamını yapan hesaplar daha da şüphelidir, çünkü bu teklifler şüphesiz mağdurları cezbedici kelimeler ve sayılarla almak için tasarlanmıştır.
Sahte bir hesap bile, onu çalıştırmak için gerçek bir insana ihtiyaç duymaz, çünkü kimliğe bürünen botlar sosyal medya sitelerinde yaygın bir şekilde yayılmaktadır. Bu botlar insanlardan beklediğiniz şeye yeterince yakın yazılar yapıyor. Bu benzerliklerle, bir yatırım teklifinin sahte olduğunu fark etmeyebilirsiniz. Sosyal medya yayınlarıyla ilgili bir teklife yorum yapan veya yanıtlayan diğer hesaplara kanmayın, çünkü onlar sizi çekmek için tasarlanmış sahte hesaplar da olabilirler.
Araştırmanızı yaptıysanız ve güvenilir bir kaynaktan gelen kripto para birimi yatırım ipuçlarını takip ediyor olsanız bile, sahte bir web sitesine veya uygulamaya geçebilirsiniz. Dolandırıcıların sahte e-posta adresleri ve meşru olanlara çok benzeyen logolar oluşturabilmesi gibi, neredeyse aynı web sitelerini de oluşturabilirler. kripto para sahtekarları, ödeme portallarına sahte bağlantılar oluşturmak için de bilinmektedir. Her zaman URL’nin tamamen aynı olduğunu kontrol edin, URL’nin yanında güvenliği belirtmek için küçük bir kilit simgesi olduğunu ve site adresinin başında “https” olduğunu kontrol edin.
Dolandırıcılar ayrıca meşru kripto para birimi şirketlerine aitmiş gibi görünen sahte uygulamalar da oluşturabilir. Bu uygulamalar, ister Apple ister Android olsun, her tür akıllı telefon için olabilir. Bir uygulamanın sahte olduğuna dair en belirgin işaretler, uygulama mağazasındaki web kopyasının yazım hataları ile karıştırıldığına ve markalamanın renklerinin biraz kapalı olduğuna işaret eder.
Ethereum Nedir ve Nasıl Çalışır?