single-image

Dash Kripto Para Nedir?

Dash, diğer birçok kripto para birimleri gibi, açık kaynaklı bir eşler arası işlem sistemidir. Bundan yola çıkarak Dash, kullanıcılara hem çevrimiçi hem de şahsen anında, özel ve güvenli bir işlem olanağı sunar. Dash’in misyonu basittir, kitlesel kabul için uygun ve ölçeklenebilirlik sağlayan kullanıcı dostu bir işlem ağıdır.

Dash Nedir?
Dash baş geliştirici Evan Duffield tarafından yaratıldı ve 18 Ocak 2014 tarihinde XCoin (XCO) adı altında piyasaya sürüldü. Sadece 10 gün sonra, DarkCoin olarak yeniden adlandırıldı, ardından 2015 yılında Dash olarak yeniden adlandırıldı. Bundan sonra sadece Dash olarak kullanılmaktadır.

Evan Duffield Dash Oluşturan kişi, endüstri genelinde yaygın olan bir işlem olan Litecoin (LTC) blok zinciri kodunu yazarak oluşturuldu . Duffield, Dash’i benzersiz yapmak için gerekli görülen değişiklikleri yaparken mevcut Litecoin zincirinin kurallarını değiştirebildi.

Bununla birlikte, bu çatal çok düzgün gitmedi. Lansmanın ilk günlerinde, kodun kullanılmadığı bir hata nedeniyle 1.9 milyon çizgi madeni para çıkarıldı. Dash 18,9 milyon Kripto paralık olarak oluşturulmuş, yani toplam arzın % 10’u önceden yaratılmıştır. BU olay bazen “instamin” olarak adlandırılır.

Duffield, kodlama sorununu belirledikten ve düzelttikten sonra madalyonun yeniden başlatılmasını önerdi, ancak Dash topluluğu onaylamadı. Daha sonra bir airdrop ya da serbest para dağıtımı önerdi, ancak topluluk da bu fikri reddetti. İnsansız kripto paralar, kullanıcılar tarafından alınıp satılmak üzere düşük fiyatlarla çeşitli borsalara dağıtıldı.

“Bazen sabırsız olabilirim ve başlatmadan önce tüm kodu iyice sınamak için bir veya iki hafta beklemeliydim.”

Bu tökezlemeye rağmen, instamin büyük ölçüde Dash için pozitif olarak görülür. Duffield bunu instaminin uzun vadeli etkileri hakkında söyleyecekti.

“İlk dağıtımı önceden yapmak, madeni para çekmeden önce, Dash projesinin Bitcoin’in yaklaşık bir ay içinde geçtiği yaklaşık iki yıllık etkinliği atlamasını sağladı. Durum buydu, çünkü başlangıçta madeni paralar dağıtıldı ve onları hiçbir şey almayan kuruculara götürdü. Bu noktada, proje üzerinde satış yapabilir veya çalışabilir ve yatırımlarını zaman içinde daha değerli hale getirebilirler. Bu çok çalışmayı gerektirir ve merkezileşmiş şirketlerde gördüklerimize benzer bir modeldir. Alanımızdaki tüm başarılı şifreli paraların, kurucuların para biriminin% 5’inden daha fazlasının bulunduğu bir dağılıma sahip olduğuna inanıyorum. Dash’de, bir araya getirilen tüm kurucuların toplamı % 10’dan az (mevcut arz, toplam değil). ”

Zamanla Dash hem popülerlik hem de değer bakımından istikrarlı bir şekilde büyüdü. Ağ, hem bireyleri hem de kuruluşları ağa katkıda bulunmaya teşvik eden kendi kendini finanse eden bir model geliştirmiştir. Bu merkezi olmayan yönetim sistemi, merkezi olmayan özerk bir örgüt veya DAO olarak adlandırılmaktadır.

Dash Ekibi
Dash Çekirdek DAO 30 tam zamanlı çalışanı, 20 yarı zamanlı işçiler ve ödenmemiş gönüllüler oluşur. Bağış ya da kurumsal sponsorluk ihtiyacını ortadan kaldırmak için Dash’in ağda yerleşik bütçe sisteminden, ağın ademi merkeziyetini tehdit eden şeyler olarak görülüyorlar.

Dash, Sybil kanıtı ademi merkeziyetçi bir yönetim ve finansman sistemi tarafından desteklenen ilk DAO. Bir Sybil saldırısı, bir itibar sisteminin yetkisiz bir etki elde etmek için ağ üzerinde birkaç sahte kimlik oluşturan bir saldırgan tarafından tehlikeye atıldığı zaman bir bilgisayar güvenlik terimidir.

Dash, Sybil saldırılarıyla mücadele etmek için “blok zinciri ile merkezi olmayan yönetim” (DGBB) veya sadece bir “hazine sistemi” kullanır. Hazine sistemi, DAO için önerilen ağ değişikliklerine ve kalkınma fonlarına gelince ağın gerçek bir fikir birliğine varmasını sağlar.

Dash, Evan Duffield’un beyni iken, şimdi DAO’nun lider strateji danışmanı olarak görev yapıyor.

Dash Core Takımının CEO’su Ryan Taylor heyecan verici bir trendi temsil ediyor. Dash ekibine katılmak için New York’taki milyarlarca dolarlık bir hedge fonunda kazançlı bir pozisyon bıraktı. Birçok kripto para biriminin hedefi, geleneksel finansal kurumlardan güç alma etrafında döner ve Dash bu durumda rolünü üstlenir.

Diğer projeler gibi, Dash ekibi de, tümüyle ağ tarafından sorumlu tutulan isimlendirilmiş ve isimsiz katılımcıların bir karışımıdır. DAO, ağ üzerinde uzlaşmaya varılması durumunda üst düzey üyelerin bazıları kaldırılabileceğinden, kendisini geleneksel bir şirketten ayırmaktadır. Kurumların kapalı yönetim kurulu odası toplantılarına kıyasla daha demokratik bir süreç.

Masternodes Muhtemelen, Dash ile Bitcoin gibi diğer blokaj zincirleri arasındaki en büyük fark, iki katmanlı bir ağın kullanılmasıdır. Bitcoin’in tek katmanlı sisteminde, tüm işlevler ağı sürdüren madenciler tarafından yürütülür. Dash’in ağı, genel işlemleri derleyen ve tıpkı Bitcoin gibi yeni bloklar yaratan bir maden sistemleri seviyesine sahiptir, ancak aynı zamanda ikinci bir kademede çalışan bir Masternodes sistemine sahiptir.

Masternodes, özel izin verilen bilgisayarlara, PrivateSend, InstantSend ve DAO için yönetişim işlevleri gibi Dash ağına özgü daha hassas işlevler uygular. Bir Masternode ağa katıldığında, daha önce bahsettiğimiz gibi Sybil saldırılarını engellemek için sistem teminat olarak 1000 DASH’a ihtiyaç duyuyor.

Masternodes madenciler gibi işlerin ispatı yapmamakla birlikte, hayati ağ işlevlerinden sorumludur. Bu, sistemin madenciler ve Masternodes arasında blok ödülleri bölmek üzere tasarlandığı anlamına gelir. İki tarafın her biri blok ödülünün% 45’ini kazanırken, geri kalan% 10’u Dash’in hazine sistemine gidiyor.

Her Masternode operatörü, hazine fonlarının kullanımıyla ilgili görüş birliği müzakerelerine bir oy alır. Tipik olarak, fon DAO’yu çalışır durumda tutmak için gereken parayı öder. Ancak sistem aynı zamanda Masternodes’un harcama programlarında oy kullanmasına izin veriyor, örneğin bir programcı Dash ağına doğrudan yarar sağlayacak bir yan proje başlatmaya karar vermiş gibi.

PrivateSend, blok zincirinde fon gönderenini gizlemek için tasarlanan Dash ağının bir işlem işlevidir. PrivateSend , aslında Bitcoin işlemleri için tasarlanmış bir anoymizasyon yöntemi olan CoinJoin’e dayanan bir madeni para karıştırma işlemidir .

Temel olarak, bir ödeme yapmak istiyorsanız, diğer kullanıcıları da bir işlem yapmaya çalışan bulacaksınız. Madeni paralarınız temelde bir havuza konulacak ve parçalanacak ve alıcıya istenen miktarlar gönderilecektir, ancak gönderilen ve kim tarafından gönderilen tutarı engelleyebilecek olan cinsinden.

PrivateSend’in mevcut yinelemesinde, sistem birkaç göndericiden eşleşen girdileri derleyerek ve bunları birden fazla çıktıyı yürüten tek bir işlemle birleştirerek gizlilik sağlar. Birden fazla gönderen nedeniyle, işlemler kesin olarak izlenemez. PrivateSend, tüm paralar eşit olarak değerlendirileceği için ağda fungibility olma özelliğini garanti eder.

Ağdaki masternode’lar bozuk para karıştırma ve işlemlerin gizlenmesini gerçekleştirir. Bunun gibi görevleri yerine getiren özel ekipman, madencilerin ilave hesaplama zorluğu nedeniyle yavaşlamadıkları anlamına geliyor.

InstantSend, Dash Network’teki acil işlemlerin gerçekleştirilmesini sağlayan bir tasarım özelliğidir. Fonların neredeyse anında transferini sağlar, girişleri Masternode konsensüsüyle doğrulanacak belirli işlemlere kilitler. InstantSend, çift harcamaya karşı koruma görevi görür.

Çifte harcama böyle bir şeye gider. Diyelim ki cüzdanınızda 100 DASH var ve arkadaşınızın 100’ünü de göndermek istediğinize karar veriyorsunuz, ancak önce onu bir alışveriş cüzdanına göndermeye çalıştınız. İşlemi yürüten Masternode, aynı 100 jetonun aynı anda harcandığını ve ikinci işlemi veya her ikisini de reddettiğini belirleyecekti.

InstantSend işlevi, büyük olasılıkla, akıl yürütücüler tarafından yapılacak günlük işlemlere göre öncelikli olan acil işlemlere yöneliktir. Örneğin, normal bir Dash işlemi kullanarak muhtemelen bir fincan kahve için ödeme yapmak istersiniz. Ancak daha büyük bir satın alma işlemi yapmaya çalışıyorsanız, binlerce dolar değerinde bir şey yapmayı deniyorsanız, her iki taraf da paranın ağda bir sırada oturmak yerine anında geçmesini isteyebilir.

Dash, Bitcoin blok zincirinin bir çatalı olarak oluşturulan Litecoin’in çatalı olarak yaratıldı . Bu, her madeni para kendi yararlarını sunarken aynı prensiplere dayandığı anlamına gelir. Blockchain bir konsensüs mekanizması kullanılarak korunur işlemler merkezi olmayan bir defter olup. Dash, Litecoin ve Bitcoin söz konusu olduğunda, seçim mekanizması bir çalışma kanıtı (PoW) sistemidir.

İş madenciliğinin kanıtı, özel donanım kullanan madencilerin, Dash’in durumunda X11 adı verilen ve ağda gerçekleşen işlemleri doğrulamak için bir algoritma tarafından sunulan problemleri çözdüğü anlamına gelir. Bu işlemler doğrulandığı için sonunda bir blok doldururlar. Bir blok tamamlandığında, işini bitiren madenci, ağın yerel para biriminin belirli bir miktarı ile ödüllendirilir, bu durumda Dash kendisi.

Ağlar büyüdükçe, ağın kendi işlemlerini gerçekleştirmemesi için madencilik sürecinin daha zor hale gelmesi gerekiyor. Dash, merkezi işlem birimleri (CPU) ve grafik işlem birimleri (GPU) kullanılarak mayınlı olabilir, ancak bu yöntemler artık uygun maliyetli değildir. Dash’in iş kanıtlarını sorunlara etkin bir şekilde çözmek için artık uygulama entegre devreleri (ASIC’ler) adı verilen özel bir donanıma ihtiyaç duyulmaktadır.

Dash, en yaygın kullanılan şifreleme yöntemlerinden biridir ve Binance , Bitfinex ve Kraken gibi birçok borsada işlem yapabilmeniz için kullanılabilir .

Bitcoin, Dash için işlem görebilecek en sık eşleştirilen kripto para birimidir, ancak Dash ve fiat para birimi arasında ABD doları, İngiliz sterlini, Güney Koreli, vb. Gibi doğrudan takas yapılmasına izin veren bazı takaslar vardır.

Bazen en kolay yöntem, banka hesabına veya kredi kartı alımlarına ve Bitcoin satın almaya izin veren bir borsada bir hesap oluşturmaktır. Daha sonra, satın alınan Bitcoin’i Dash / BTC eşleşmelerine ve işlem yapmalarına izin veren bir borsaya transfer edebilirsiniz.

Bizim göz atın Dash Kılavuzu Nasıl Satın kesin işlemi görmek için.

Dash’i Saklama / Kullanma
Dash için işlem yaptıktan sonra borsada sizin için ayarlanmış bir cüzdanda saklanacaktır. Sikkelerinizi tamamen kontrol edebileceğiniz bir cüzdanın üzerine taşımak çoğu zaman sizin yararınızadır. Madeni paralarınızı takasta bırakmak potansiyel olarak sizi bilgisayar korsanlarına maruz bırakabilir ve her şeyinizi kaybedebilirsiniz.

Dash cihazınızı tutmanın en güvenli yolu donanım cüzdanıdır. En popüler donanım cüzdan edinilebilir trezor , KeepKey ve Ledger . Bu donanım parçaları, özel anahtarlarınızı veya blok zincirinde para taşımak için gereken kodu saklar.

Dash paralarınızı saklamanın başka bir güvenli yolu da masaüstü cüzdanındadır. Dash ile uyumlu bir takım cüzdanlar var, ancak madeni paralarınızı geliştiriciler tarafından sunulan tüm özelliklerle birlikte saklamak için bir yol arıyorsanız, Dash Core cüzdanı gitmenin yoludur. InstantSend ve PrivateSend işlevlerine tam erişim sağlar.

Dash, hem Android hem de iOS cihazları için mevcut olan mobil cüzdanlarda saklanabilir. Jaxx , her iki işletim sistemiyle uyumlu en popüler seçimdir.

Sonuç
Dash’in misyonunun basitliği en büyük gücüdür. Kripto para birimi pazarı, ay ve daha fazlasını vaat eden projelerle dolup taşıyor. Bazıları, gelecekte oy kullanma şeklimizi değiştireceklerini, kayıt tutmanın asla aynı olmayacağını, hatta mevcut teknolojik kısıtlamalar nedeniyle sadece teorik olan tuhaf teknolojik atılımlar sunacaklarını söyleyecektir. Dash ekibi ihtişamı hayal kırıklığına uğratmaz ve geleneksel işlem araçlarından alamayacağınız güvenlik ve hıza sahip bir ödeme sistemi vaat eder. Şu anda, birçok kripto para birimi biraz dağınıktır ve çeşitli cüzdanların sınırlayıcı kullanıcı arayüzlerine tabidir. Dash, kullanıcı dostu, güvenli ve ölçeklenebilir bir işlem sistemi sunarak, gerçek anlamda dijital paraya dayanan bir çözüm getirmeyi amaçlıyor.

Bu yazılarımızı da beğenebilirsiniz